Bitvilág

Bitvilág

A crawl budget azaz feltérképezési sebesség és optimalizálásának fontossága a SEO-ban

2024. február 22. - N.Ferenc

A crawl budget azaz feltérképezési sebesség és optimalizálásának fontossága a SEO-ban

 

A crawl budget, más néven feltérképezési költségkeret, egy olyan fogalom, amely a keresőmotorok, például a Google, működésével kapcsolatos. Ez a fogalom az URL-ek mennyiségét jelenti, amelyet a keresőrobot egy bizonyos időtartam alatt fel tud térképezni. A feltérképezési költségkeret mértékét leggyakrabban azon URL-ek számaként adják meg, amelyeket a robot egy nap alatt képes feltérképezni.

A technikai SEO egyik fontos eleme a crawl budget optimalizálása. A technikai SEO azon része, amely azért felelős, hogy a weboldaladat a keresőrobotok felfedezzék, feltérképezzék, indexeljék, és végül megjelenjen a keresőmotorok keresési eredményei között. Azáltal, hogy teljesíted a keresőmotorok műszaki követelményeit, biztosítod, hogy a keresőrobot gyorsabban és könnyebben megtalálja a weboldaladat.

13678531_5264880.jpg

A crawl budget optimalizálásának néhány módja a következő lehet:

Robots.txt fájl létrehozása: A robots.txt fájl segítségével irányíthatod a keresőrobotok viselkedését, és megakadályozhatod, hogy bizonyos oldalakat feltérképezzenek.
A weboldal megfelelő architektúrájának megtervezése: A jól strukturált weboldalakat könnyebb feltérképezni és indexelni.
XML oldaltérkép létrehozása: Az XML oldaltérkép egy lista, amely a weboldal összes oldalát tartalmazza, és segít a keresőrobotoknak a weboldal feltérképezésében.
Belső hivatkozások optimalizálása: A belső hivatkozások segítenek a keresőrobotoknak a weboldal oldalai közötti navigálásban.
A crawl budget optimalizálása hozzájárulhat a weboldalad jobb keresőmotoros rangsorolásához, és növelheti a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban.

 A feltérképezési költségkeret optimalizálása mellett fontos figyelembe venni a feltérképezési sebességet is. A feltérképezési sebesség az az idő, amely alatt a keresőrobotok feltérképezik a weboldaladat. Ha a weboldalad túl lassú, akkor a keresőrobotok kevesebb oldalt térképeznek fel, ami csökkentheti a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban.

A feltérképezési sebesség növelésének néhány módja a következő lehet:

Oldalbetöltési idő csökkentése: A gyorsan betöltődő oldalakat a keresőrobotok gyorsabban tudják feltérképezni.
Képek optimalizálása: A nagy méretű képek lassíthatják az oldalbetöltést, ezért fontos a képek méretének és formátumának optimalizálása.
Kód minimalizálása: A felesleges kód eltávolítása segíthet az oldal gyorsabb betöltésében.
Végül, de nem utolsósorban, fontos megjegyezni, hogy a feltérképezési költségkeret és a feltérképezési sebesség csak két a sok SEO tényező közül, amelyek befolyásolják a weboldalad rangsorolását a keresőmotorokban. A SEO sikeres végrehajtása érdekében fontos figyelembe venni az összes releváns tényezőt, beleértve a kulcsszó kutatást, a tartalom minőségét, a linképítés és még sok mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1018336877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása